Magyarországon Újrakezdők rovatunkban ezúttal Dancsó Andrea egészségbiztosítási tanácsadócoach és professzionális táncoktató mesél nekünk, hogy mikor és miért döntött az Angliából való hazaköltözés mellett, hogyan éli meg az újrakezdést Magyarországon, milyen tapasztalatai és tervei vannak. Emellett egy – a hazaköltözőket kiemelten érintő – témáról is szó esik, ami nem más, mint a hazaköltözés utáni egészségbiztosítás kérdése. Fogadjátok sok szeretettel történetét.

 

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy hazaköltözöl Angliából?

2016 elején egyszerre kezdtünk ezen gondolkozni férjemmel. Úgy a semmiből jött mindkettőnknek. Azon a Karácsonyon voltak kint mindkettőnk szülei. Lehetséges, hogy emiatt is… Ők mindig is nagyon hiányoztak nekünk. Előtte eszünkbe sem jutott a költözés. Szerettük Angliát, nagyon sokat kaptunk tőle. Mi kint ismerkedtünk meg, és alapítottunk családot. Akkor már két kislányunk volt, kisebbik csak fél éves. Azt szerettük volna, ha magyarként, magyar kultúrában nőnek fel. Nem beszélve arról, hogy mennyire nagy szükségük volt már akkor is a nagyszülők közelségére.

Mitől féltetek legjobban a hazaköltözés kapcsán?

Igazából semmitől. Annyira erősen hittük, hogy nekünk ez az utunk, hogy egész családunknak erre van szüksége, hogy eszünkbe sem jutott, hogy bármi rosszul alakulhat. Egy kicsit viszont tartottam a hazaúttól. Hiszen egy telepakolt lakókocsival és 3 kicsi lányunkkal indultunk útnak. Nem állítom, hogy egyszerű volt, de ügyesen megoldottuk, a lányok fantasztikusak voltak.

 

Mi volt a legnagyobb nehézség a visszailleszkedésben?

Nehézségnek nem nevezném, pusztán megoldandó feladatok vannak. Összességében minden megy gördülékenyen, az emberek kimondottan kedvesek és segítőkészek mindenhol. Ami a mai napig, 4 hónap után sincs még rendezve, az a Társadalom biztosításunk. Anglia nem kapkodja el, hogy megküldje a magyar hatóságoknak az igazolásokat, de előbb-utóbb ez is megoldódik. Általában az angol oldalról ez úgy 6 hónapot szokott igénybe venni, szóval semmi rendhagyó. Addig is bármikor orvosi segítségre van szükségünk fizetnünk kell érte, kivéve a gyerek orvosnál. Olyan szerencsések vagyunk, hogy ő ellátja a gyerekeket már a kezdetektől. Mert neki “a gyerek az első”. Fantasztikus ember!

Ebből a szempontból is érzem magam igazán szerencsésnek, hogy lehetőségem van újra régi munkahelyemen dolgozni, ahol erre a helyzetre is van megoldás. Biztosítási tanácsadóként kiváló egészségbiztosítási alternatívákat tudok ajánlani másoknak is.

Mennyiben mások a mindennapok itthon, mint kint voltak?

Én kint is otthonról dolgoztam a gyerekek mellől és itt is így folytatom. Viszont itthon most már férjem is vállalkozóként dolgozik, ami óriási segítség, mert sokszor rá tudom bízni legkisebb lányunkat, aki 8 hónapos. Így sokkal több időpontom van klienseim számára. Ő tanárként dolgozott Angliában, nagyon sok munkája volt, hiába jött haza délután, folytatta sokszor hajnalig. Soha nem bíztam idegenekre a gyerekeket, nem volt babysitterünk, és 3 éves koruktól járnak csak oviba. Mi így döntöttünk, hiába nem ez volt a szokás kint.

Az, hogy ennyi minőségi időt tudtunk/tudunk együtt tölteni velük, megfizethetetlen.

Mi hiányzik Nektek Angliából?

Angliából még úgy igazán semmi. Nővérem és családja kint él. Ők nagyon hiányoznak, és a kint megismert magyar barátok, ismerősök. Minden második szombaton a Coventry Magyar Tanodába jártunk a gyerekekkel. Fantasztikus emberek, akik megálmodták, létrehozták és évek óta profi módon működtetik a magyar iskolát. Csodás közösség kovácsolódott össze.

Mivel foglalkozol itthon? Mesélnél erről egy kicsit? Kinek és miben tudsz segíteni?

Mivel kinti vállakozásom sem volt konkrét helyhez kötött, így továbbra is dolgozom Life és Business coachként, Társas- és Esküvői táncoktatóként, Életmódtanácsadóként a Forever Living égisze alatt és ahogy már elmlítettem visszamentem tanácsadóként a Generali Biztosítóhoz. Ez elég nagy döntés volt számomra, hiszen 3 kicsi lányom mellett már így sem unatkoztam soha. Viszont az elmúlt években több ajánlatot is kaptam a cégtől, az utolsóra már nem tudtam nemet mondani, hiszen mindig is imádtam ott dolgozni. Mivel teljesen kötetlen, és saját időbeosztásban dolgozhatok remekül be tudom illeszteni a többi tevékenységem mellé. Sokan kérdezik, hogy miért csinálok ennyi mindent egyszerre. Őszintén szólva, mert mindet imádom.

Azt gondolom a hazaköltöző magyaroknak Biztosítási ügyekben is nagyon sokat tudok segíteni. Például az autó honosítás kapcsán a Kötelező gépjármű felelősség biztosításnál, illetve ahogy említettem az Egészségbiztosítási ajánlatunk is igen kedvező, mivel a Társadalom biztosítás rendezettsége itthon elhúzódhat.

Tapasztalom, hogy amikor hazaköltözünk, hirtelen minden ügyintézés ránk szakad, ami elég sok időt elvesz, főleg, ha nem tudjuk merre induljunk. Biztosítási ügyekben forduljatok hozzám bizalommal.

Emellett Life és Business coachként most is dolgozom kinti klienseimmel is online, és itthon is elérhető vagyok akár személyesen, akár Skype-on is.

Szakterületeim: Az önbizalom és a pozitív énkép erősítése, párkapcsolati problémák, gátak feloldása, motiváció, személyes márka építés, célkitűzés, időgazdálkodás, social média hatékony alkalmazása, tudatos pénzgazdálkodás.

Honlapom: https://www.your-lifestyle-coach.com/

A Forever Living üzletemet is építem több országban is. Kiváló lehetőség azok számára, akik szabad és kötetlen időbeosztásban szeretnének dolgozni és fontos nekik az egészség. Akár a termékekkel kapcsolatban, akár az üzleti lehetőségről szeretnétek többet megtudni, kérlek látogassatok el honlapomra a www.dancsoandrea.com-ra, és írjatok nekem!

Profi táncoktatóként vállalom elsősorban esküvői koreográfiák betanítását. A jővőben tervezem kezdő és haladó tánc tanfolyamok indítását is.

Facebook oldalam: https://www.facebook.com/tancegerben

Végül, de nem utolsó sorban pedig mindenkinek, aki szeretné megnézni Egert, ezt a csodálatos várost, szeretettel ajánlom apartmanunkat is, mely várja vendégeit.

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/sunshineapartmaneger

Mit tanácsolnál azoknak, akik még a hazaköltözés előtt állnak?

Hogy csakis a szívükre hallgassanak és ha döntöttek, akkor jöjjenek. Nekünk is mondtak sok mindent. De tudtuk, hogy nekünk jó lesz. Mi mindig pozitívan állunk mindenhez, és hittük, hogy boldogok leszünk itthon, de álmunkban sem gondoltuk, hogy ennyire. Sokkal kedvesebbek az emberek, mint amire számítottunk és bár nagyon sok a hivatali ügyintézés ott is nagyon segítőkészek az ott dolgozók. Kihívás pedig mindenhol van, bárhol élsz.

Mi igazán szeretjük Magyarországot minden előnyével és hátrányával együtt. Azt gondolom sokkal bátrabb lépés volt nekem 7 évvel ezelőtt kimenni Au-Pair-nek teljesen egyedül két táskával és itt hagyni a biztos állásomat, a családomat, az addigi életemet. Akkor az volt a legjobb döntésem. Most pedig az, hogy hazaköltöztünk.

Sok sikert kívánok mindenkinek!

Dancsó Andrea

FB oldal: https://www.facebook.com/dancsoandrea