Magyarországon Újrakezdők rovatunkban ezúttal Wheeler-Mezei Virág, a Reményt adó élet c. könyv szerzője meséli el hazaköltözési történetét. Virágról és munkásságáról bővebben a viragwm.com oldalon is olvashattok. Fogadjátok sok szeretettel történetét.

 

11 évvel ezelőtt költöztem Walesbe az akkori barátomhoz. Hamar kiderült, hogy ez a kapcsolat nem működik de nem éreztem magam csalódottnak ahhoz, hogy visszajöjjek Magyarországra, mert időközben munkahelyem is lett, barátaim és kialakult egy stabilitás az életemben. Rengeteget segített a külföldi élet abban, hogy magamra számíthatok mindenben és főleg a nyelv elsajátításában. Arról nem beszélve, hogy szeretem Nagy-Britanniát.

Amíg az ember nem illeszkedik be egy közegbe, kultúrába a nyelv beszéde mindig is nehéz lesz. Nekem is nehéz volt de megtanulva és a legfontosabb, hogy nem erőltetve tanulva, teljesen át lehet venni. De sok nehézséget okoztak a félreértések és kellett idő, hogy két nyelven gondolkozzak. Mert nem mindent úgy fejezünk ki a magyarban mint az angolban.

A férjem brit és a kettős kultúránk szerepet kap a mindennapi életünkben ami nagyon jó. Mivel ott kezdődött és fejlődött tovább a kapcsolatunk így én is egy kicsit ott angolosodtam. Ez pedig változás is. Örülök, hogy könnyebben veszem az akadályokat bizonyos dolgokban és ebben sokat segített az angliai élet. Az ottani emberek hozzáállása.

Az elmúlt 11 évben rengeteg mindent megtörtént velünk. Az első gyermekemnél öt hónapos korában agydaganatot diagnosztizáltak. Luke 4 éves koráig élt és most júniusban volt 2 éve, hogy már nincs velünk. A hazaköltözés gondolata már akkor játszott a fejünkben, amikor kicsibaba volt de kiderült a betegsége és tudtam, hogy a legjobb kezekben Angliában van. Így maradtunk. Viszont az elmúlt egy évben imádkoztunk és azt a választ kaptuk, hogy “Menj, mert dolgom van Veletek”.

Angliában eleinte a nyelvi nehézségek miatt egy idősek otthonában dolgoztam mint takarító és ezt nagyon szeretem is a britekben, hogy lehetőséget adnak a feljebb kerüléshez. Így lett belőlem activity coordinator ami annyit jelent, hogy az idősek mindennapi életét színesebbé tettem a kollégáimmal. Mint pl. Torna gyakorlatok, kirándulás, körömápolás és mivel ezek az idős emberek demenciásak voltak így sokat jelentett nekik egy régi film vagy zene felidézése, múltjukról való beszélgetés stb… Nagyon szerettem az idősekkel foglalkozni de ugyanakkor a gyerekekkel is és így később egy munkahely váltás következtében óvónő lettem. Majd a kisfiammal voltam otthon a haláláig. Időközben megszületett a kislányom és sokan tudják akik esetleg Angliában éltek vagy élnek még, hogy childminderként is van lehetőség dolgozni. Ami azt jelenti, hogy ha megvan a megfelelő végzettséged mint pl. Az ovónői és mellette elvégzel még pár kurzust (eslősegély, gyerekvédelem stb…) akkor az otthonodban is megfelelő létszámmal foglalkozhatsz gyerekekkel. Mivel a gyász még korai volt és nem szerettem volna visszamenni dolgozni így ez a lehetőség volt a legideálisabb nekem.

Írtam egy könyvet a történetünkkel kapcsolatban ami tavaly megjelent magyarul is “Reményt adó élet” címmel.

 

 

A könyv elmeséli, hogyan kerültem közelebb Istenhez kisfiam betegsége alatt és remélem segít másoknak is, hogy bármilyen körülmények között is de Ő ott van veled.

A könyv elérhető a Libri könyvesboltokban, Líra könyvesboltokban, Good News könyvesbolt Budapest, CLC könyvesbolt Budapest, Tihanyi Apátság könyvesboltjában, Parakletos könyvesboltban, Baptista Egyház könyvesboltjában, Bookline.hu-on, Amazon weboldalról és külföldön is a külföldi magyaroknak a Stage in London weboldalról valamint a honlapomról amin több infót olvashatnak rólam – viragwm.com

Ugyanakkor a férjem és én csatlakoztunk egy misszionáriusi céghez (Greater Europe Mission) is és elsősorban mint misszionáriusok vagyunk Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy különböző gyülekezeteket, templomokat látogatunk és próbálunk segíteni mások lelki fejlődésében is. Házi Bibliatanulmányozó csoportokat létrehozni, imaszolgálatokat végezni és sok más egyéb. Úgyhogy ezek mássá teszik a mindennapokat, mert kevés ilyen önkéntes szolgáltatás van Magyarországon amíg ez mindennapos Angliában a keresztények között.

De ugyanakkor tele vagyunk más ötletekkel is. A kisfiam betegsége alatt és halála óta rengeteg támogatást kaptunk és kapunk a mai napig is. Ez nem feltétlen anyagi (bár a misszonkat is támogathatják ha kapcsolatba kerülnek velünk). Mi szeretnénk ezt viszonozni csak máshogy és akár kihasználni az angol tudásunkat, lehet akár hátrányos helyzetű gyerekeket tanítani játékosan angolul, mert rengeteg tehetséges fiatallal találkozom naponta de akár kapcsolataink által egy nemzetközi tábort csinálni stb. Szóval mind erre most van időnk!

A kislányom szeptembertől (vagy mondjuk úgy ha beilleszkedett az oviba), járni fog. Addig is itthon vagyunk és mivel ez neki is egy változás így idő kell hozzá, hogy megszokja a körülötte lévő dolgokat. Jelenleg az angolja erősebb így örülnénk ha magyar játszótársakra is találna, hogy velük is tudjon kommunikálni, elsajátítani a nyelvet.

Valamint az új könyvemen dolgozom ami egy gyerek könyv lesz.

A cím még mindig nem alakult ki, mert más nyelveken is meg fog jelenni mint pl. angolul, németül és franciául. Szeretném eltalálni, hogy ezeken a nyelveken is kellemesen vissza adja a fordítást. A könyvet gyerekek rajzai illusztrálják majd a Mennyországról ami Bibliai válaszadást ad egy kislány (ez esetben az én kislányom) Sophie és Anyukája közt.  A kisfiam halála után a kis barátaiban rengeteg kérdés merült fel és ezt reflektálva szeretném vissza adni majd Sophienak aki egyre nő (két és fél éves) és kérdéseivel fog bombázni, hogy hol van az Ő testvére, miért nem játszhat vele? Így arra gondoltam, hogy bármikor ha kérdése lesz, leülhetünk egy könyvvel amit majd a rajzok láttán Ő is megért. Így nekem is segít majd erre felkészülni. Ugyanakkor nem találkoztam ilyen jellegű keresztény könyvekkel sem. Legalábbis gyerekeknek.

Már gyerekkorom óta jegyzeteltem dolgokat és ez felnőttkorban sem változott. Segédkeztem sulis magazinok szerkesztésében is, rádiónál stb…

Mivel falura költöztünk itt mindenki szeret az ember életébe egy kicsit belebújni. Az angolok ettől távolságtartóak. Nem mondom azt, hogy ez most negatív de néha jól esik hogy hagyják élni az életed. Így nincs olyan nap, hogy ne kérdeznék meg itt, hogy “Miért jöttél vissza?” “Jobb itt mint Angliában?” “Mit fogtok csinálni?” vagy épp “Miért nincs a gyerekeden sapka?” Ezeken már csak mosolyogni tudok.

Angliában sokkal rugalmasabbak az emberek, Magyarország helyzete nem sokat változott az elmúlt 10 év alatt. Rengeteg papírral kell bizonyítanom, hogy már nem élek odakinnt és nem kapok semmiféle támogatást a kislányomra se. A legszomorúbb pedig az, hogy az ügyintézők válasza nem csak megyétől de városoktól is függ és ide-oda kell rohangálnunk ahhoz, hogy valamit sikeresen eltudjunk intézni.

Szerintem egy kettős kultúrával rendelkező családban felmerül a kérdés, hogy itt is lakjunk meg ott is. Eddig Angliában voltunk, most itt vagyunk. A férjem szeret itt lakni (bár még csak 2 hónapja élünk Magyarországon), szereti a magyar nyelvet és jól is beszéli valamint jó időszak a kislányomnak amíg kicsi, hogy könnyebben alkalmazkodjon. Nekem jelenleg most mindegy, hol írom a könyveim 🙂

De mivel brit állampolgár is vagyok így a Brexit miatt nem lesz nehézség a visszaköltözés sem, ha egyszer ott szeretnénk újra élni. Mobilisak vagyunk mint a britek (szokták mondani).

Elfoglaltságaink mellett most egy Vendégház kialakításán is dolgozunk, ami egy Airbnb jellegű kis ház lesz családok részére. Ajánljuk majd vidékre vágyóknak, azoknak, akik szeretnek túrázni, csónakázni, bringázni vagy kint grillezni.

Akik a hazaköltözés előtt állnak, nekik azt tanácsolom, hogy jól járjanak utána mindennek, ami segít majd a vissza illeszkedésükben. Hogy milyen iratokat szerezzenek be külföldről, mert egyetlen papír hiány is hónapok elhúzódását jelentheti Magyarországon. Ez lehet egy kis ijedtséget okoz de jobb felkészülni. Attól függetlenül élvezzék a négy évszakot amit itt megkaphatnak és ha kialakítottak egy életvitelt ami nekik megtetszett azt nyugodtan beépíthetik a magyar napjaikban is Pl. a pénteki fish&chips 🙂

 

Wheeler-Mezei Virág – viragwm.com