Hazaköltözés előtt vagy?

Nézd meg a hivatalos teendői listát & szerezz hasznos információkat a hazaköltözéssel kapcsolatban!

HazaKöltözés Tanácsadás

MIT-HOL-HOGYAN-MIKOR KELL INTÉZNI?

Önéletrajz/Motivációs levél

ÜTŐS, FIGYELEMFELKELTŐ CV ÍRÁS & FORDÍTÁS

HazaKöltözők – OrszágVáltók MarketPlace

1) Munkahelyi kilépőpapír (P45) beszerzése

Ha munkaviszonyban voltál, akkor felmondás után – függően attól, hogy hetente/kéthetente/havonta kaptad a fizetésedet – a soron következő bérszámfejtés után meg kell kapnod a kilépőpapírodat. A P45 nagyon fontos, hiszen csak ezzel tudod majd igazolni a magyar OEP felé, hogy meddig voltál biztosított Angliában és a TAJ számod újra-aktiválása is a kilépő papírodon szereplő dátum alapján fog megtörténni, úgyhogy mindenképp figyelj rá, hogy a munkáltatód megküldje Neked.

Amennyiben egy adott adóév utolsó napján – április 5-én – munkaviszonyban voltál, akkor meg kell, hogy kapd az adott adóévre vonatkozó P60-at is. Ez majd a munkanélküli járadék igényléséhez szükséges U1 nyomtatványhoz is fog kelleni.

Ha egyéni vállalkozó voltál, akkor be kell adnod – az akár tört évre vonatkozó – adóbevallásodat és meg kell szüntetned a vállalkozásodat. A megszüntetéskor kapott igazolásokkal fogod majd tudni igazolni Mo-n, hogy mikor volt az “utolsó munkanapod” a vállalkozásodban.

 

2) U1 nyomtatvány igénylés

Amennyiben hazatérés után munkanélküli járadékot fogsz igényelni, szükséged lesz az U1 nyomtatványra. Ennek igénylését már a hazaköltözés előtt elindíthatod, meggyorsítva a Mo-i ügyintézést.

Mi kell az U1 igényléshez?

– a megelőző 3 év P60 és

– az utolsó P45 kilépő papír

Az U1 nyomtatványt az alábbi linken érheted el:

https://www.gov.uk/government/publications/national-insurance-statement-of-national-insurance-contributions-ca3916

Az igénylés leadható online vagy postai úton. Postai igénylés esetén több hónapot kell várni az igazolásra, így mindenképp érdemes inkább az online lehetőséget kihasználni, mert akár néhány héten belül megérkezhet a nyomtatvány a magyar lakcímünkre. Az online igénylést már a hazaköltözés dátumát megelőző 14. napon be lehet nyújtani, azonban fontos, hogy csak abban az esetben, ha már túl vagyunk a felmondáson, mert az igénylésen fel kell tüntetni az utolsó munkában töltött napot. (Pl. ha valaki a hazaköltözése előtti napon még dolgozik, akkor legkorábban a hazaköltözés napjával nyújthatja be.) További előnye pedig – a gyorsaság mellett-, hogy azonnal kapunk egy referencia számot, amivel folyamatosan nyomon tudjuk követni, hogy hol tart a nyomtatványunk (postai igénylésnél is lesz referencia számunk, de azt majd csak akkor kapjuk meg, ha beérkezett a kérelmünk). Az online igénylést kizárólag a személyes Government Gateway account-on keresztül lehet elindítani.

Ha még nincs Government Gateway account-od, ITT tudod megigényelni.

Az álláskeresési támogatásról és az U1-ről a Hazaköltözés után oldalon is olvashatsz.

 

3) Adóvisszaigénylés – P85 nyomtatvány

Az HMRC felé be kell jelentened, hogy mikor hagyod el az országot, erre a P85 nyomtatvány szolgál. A nyomtatványt beküldheted:

– Hazaköltözés előtt: postai úton

– Hazaköltözés után: online, a Government Gateway account-on keresztül

Mivel a P85 nyomtatvány – az országból való kijelentkezés mellett – az esetlegesen túlfizetett adód visszaigénylésére is szolgál egyben, így ha a hazaköltözés előtt postán küldöd be, akkor csatolni kell hozzá a P45 Part2 és Part3 részeit eredetiben(!), csak a Part1A marad Nálad. Amennyiben van adótúlfizetésed az adott adóévben, akkor a nyomtatvány 4. pontjában megadhatod, hogy hová kéred a visszatérítést.

Fontos: az HMRC 2018. januárjától már nem utal bankszámlára adóvisszatérítést, csakis csekket küld, így a P85 nyomtatvány 4. pontjában hiába kérjük, hogy a bankszámlánkra utaljanak, ez nem fog megtörténni. Helyette kérhetjük, hogy a csekket a Mo-i címünkre küldjék vagy pedig megadhatunk egy “nominee”-t (pl. angliai ismerős vagy barát), akinek a címére küldhetik a csekket, aki beváltás után majd továbbítani fogja nekünk a visszautalt összeget.

A P85 postázható változatát ITT tudod kitölteni és kinyomtatni. Ne felejtsd el csatolni a P45 Part2 és Part3 részeit!

Ha valamilyen oknál fogva nem kapod kézhez a hazaköltözésig a P45-t, akkor a P85 nyomtatványt hazaköltözés után is bármikor kitöltheted, online. Az online P85 nyomtatvány ebben az esetben adatokat fog kérni, amiket a P45-n találsz meg, ez alapján végzi el az azonosítást a HMRC. Az online igényléshez szükséged lesz a személyes Government Gateway account-odra.

Ha még nincs Government Gateway account-od, ITT tudod megigényelni.

A P85 online igénylést pedig ITT adhatod le.

Segítségül a nyomtatvány pdf változata: P85 nyomtatvány

 

4) Pénzváltás & hazautalás

Külföldről devizát hazautalni sokszor költséges lehet, így érdemes a lehető legjobb árfolyamon és a lehető legkisebb költséggel járó pénzváltási és pénzutalási lehetőséget választani. Ebben igencsak pénztárcakímélő megoldás a TransferWise, használatával sokkal-sokkal több pénz marad a zsebünkben, mint ha más pénzváltó lehetőségeket használunk.

A TransferWise-ról az alábbi linken írtunk részletesen, érdemes használni:

https://hazakoltozok.hu/transferwise/

 

5) További teendők (egyéni helyzettől függően)

– albérleti szerződés felmondása, közüzemi számlák rendezése

– TV licence felmondása (TV licence megszüntetésénél is figyelni kell, ugyanúgy, mint a P85-nél, mert az esetlegesen visszajáró összeget nem bankszámlán, hanem csekken kaphatjuk csak meg!)

– bankszámlán a Mo-i lakcím bejelentése, GP-től való kijelentkezés

 

6) Elakadtál? Segítünk! Kérd tanácsadásunkat itt: HazaKöltözési Tanácsadás

HazaKöltözők – OrszágVáltók MarketPlace