Magyarországon Újrakezdők rovatunkban ezúttal Streeton Postás Rita mesél nekünk, hogy mikor és miért döntött az Angliából való hazaköltözés mellett, hogyan keresett munkát már külföldről, hogyan éli meg az újrakezdést Magyarországon, milyen tapasztalatai, sikerei, tervei vannak. Fogadjátok sok szeretettel történetét.

 

Hazaköltözés. Otthonròl haza…..

10 èvet èltem Angliában. Mindig ùgy gondoltam, döntèsem vègleges ès kint fogok èlni. Szerettem, sosem èreztem magam idegennek. A 4. èvben ismertem meg a pàromat, aki angol, ìgy mèg logikusabbnak tûnt, hogy kint rendezkedünk be közös èletünkre. Bàr banki hitellel, de sajàt lakàsunkban laktunk. Imàdtam.

Ùjra elkeztem az egyetemet, hogy legyen angol diplomàm is ès lassan, de a munka szempontjàbòl is haladtam elôre. (bàr mèg karriernek nem hívnàm). A 10. èvben egyre többet fordult meg a fejemben a hazaköltözés, egyre többet kezdtem gondolni a szüleimre. Nem voltak betegek, de egyre nehezebben hagytam itt ôket 1-1 làtogatàs alkalmàval ès egyre többet aggòdtam èrtük. Pàrom làtta rajtam ès egy nap azzal àllt elô, hogy keressek itthon àllàst ès ha talàlok valami nekem tetszôt, hazaköltözünk Magyarorszàgra. Ô nem beszèl magyarul ès soha nem èlt mèg Londonon kívül.

Elsô lèpèsben fejvadàsz cèg oldalait olvasgattam. Nem mondom, hogy minden tanàcsot megfogadtam, de sokat segített.

Ùgy írtam meg a CV-t, hogy rövid -, de lehetôsèg szerint sokatmondò legyen. Minden legyen benne, ami engem jellemez, ne legyen sablon ès ne is legyen 2 oldalnàl több. Fejvadàsz cègek szerint 1 oldal az ideàlis CV mèret, de nekem nem sikerült 2 oldalnàl rövidebbre csökkentenem. Beírtam mindent, ami vàllalati szempontbòl èrdekes lehet. Tanulmànyok, amiket kèszítettem. Project-ek amikben rèszt vettem. Felkèszültem a kèrdèsekre, amit a cègek kèrdezhetnek ès amiket a fejvadàsz cègek oldalàn olvastam. Mièrt jelentkeztem èppen oda, mennyit szeretnèk fizetèsnek, hol làtom magam 1 èv múlva-, 5 èv múlva. Erôssègeim-, gyengesègeim, etc. Felkèszültem a cègekbôl is, ahova jelentkeztem, miòta vannak a piacon, mit csinàlnak, cèlok, küldetès.

Csak olyan helyre jelentkeztem, ahol el tudtam magam kèpzelni hosszù tàvon. A “ csak talàljak valamit “ nekem nem volt tervben. Hosszù tàvra gondolkodtam, mèg akkor is, ha több idôt vesz igènybe megtalálni az “àlom àllást”.

Nem kötöttem magam helyhez. De mivel a csalàdom Szolnokon èl, remèltem 100 km körzetben talàlok valamit. Ez olyan tàvolsàg, amit autòval bàrmikor megtehetek, mèg munkaidô utàn is, nem kell hozzà hètvège vagy szabadnap.

Feltöltöttem az önèletrajzomat minden fellelhetô oldalra ès elküldtem azoknak a cègeknek, ahol el tudtam magam kèpzelni hosszù tàvon. Olyan cègekhez is pàlyàztam, akik nem hirdettek àllàst. Ha a rendszerükben benne vagyok, abbòl csak elônyöm szàrmazhat.

Nem telt el egy hònap ès jöttek a megkeresèsek telefonon ès email-ben. Volt, ahol csak annyit kèrdeztek, hogy hazaköltözés esetén mi a fizetèsi igènyem ès soha többet nem hallottam felôlük, pedig nem kèrtem sokat vagy többet egy itthoni àtlag diplomàs fizetèsnèl, viszont nem is kèrtem kevesebbet. Nem volt tervben nem megèlni a leendô fizetèsembôl.

Egy hònap múlva jött egy hívàs egy neves ès ismert cègtôl. Gyors interjù telefonon ès a kèrdès: mikor tudnànk talàlkozni szemèlyesen. Mondtam, bàrmikor, de szeretnèm jelezni, hogy Oktòber 6-án – az èvfordulònk 5. èvèben -, fèrjhez megyek, szòval pàr nap szabadsàggal kezdek, ha felvesznek. Ez volt 2017. augusztusàban. Úgy beszèltük meg 2 hèt mùlva lesz a szemèlyes talàlkozò. Közben befutott egy màsik lehetôsèg is. 2 napra jöttem haza, interjùròl-interjùra jàrtam.
A multinàl jò fejek voltak. Tudtàk, hogy csak 2 napra jöttem, így az 1. interjù utàn kèrtèk, jöjjek vissza màsnap, a màsodik körre. Màsnap volt mèg egy màsik interjùm is. Fàradt voltam ès nyûgös, de megèrte. 3.nap ajànlatot tettek, amit azonnal el is fogadtam. Nagyon boldog voltam!

Pàromat szinte sokkolta a gyorsasàg, talàn mèg engem is. Kèt hetet kèrtem a cègtôl, ennyi volt a felmondàsi idôm. Pàrommal megbeszèltük, kb. 2-3 hònap ès utànam jön. Szeptember 17-èn költöztem haza, 19-èn kezdtem a cègnèl. Izgatottan kèszültem az ùj èletemre itthon ès az esküvömre, amitôl màr csak 3 hèt vàlasztott el.

Munkàba nap mint nap édesapám vitt. Jött velem mennyasszonyi ruhàt varratni, kocsit venni. Össze voltunk nôve munkaidôn kìvül. Sosem làttam ennyire boldognak ès büszkènek. Elkezdett angolul tanulni, hogy a leendô vejèvel segìtsèg nèlkül tudjon majd beszèlgetni. Nyugtatgatott, hogy ne aggòdjak, ha Mitch itt lesz, Ô majd foglalkozik vele amikor èn dolgozom, nem lesz magànyos. Azonban sajnos szeptember 30-àn – 2 hèttel hazaköltözèsem utàn, 6 nappal az esküvôm elött – a kertben talàltam Èdesapámra. Pròbàltam, de màr nem tudtam segíteni, nagyon hirtelen ment el.

Időközben a vállalkozás oldalon is fejlemények lettek. Még Angliàban ismerkedtem meg egy Magyarorszàgon màr jòl ismert gyògytornàsszal, aki most Angliàban èl ès egy speciàlis teràpiàval kezel strokon àtesetteket. Szoros baràtsàg alakult ki közöttünk. Az volt az àlma, hogy ezt a teràpiàt Magyarorszàgra is eljuttassa. Sokszor kikèrte a vèlemènyemet vállalkozás szempontbòl, hiszen èn ehhez èrtek-, Ô meg a teràpiàhoz. 

Nagyon tetszett-/tetszik amit csinàl ès az eredmènyek is. Elkezdtem tanulmànyozni a teràpiàt ès lehetôsèget kaptam, hogy le is vizsgàzzak belôle. Egyik nap azzal àllt elô a baràtnôm, hogy azt szeretnè, ha “hivatalosan” is tàmogatnàm Ôt ès kidolgoznànk egy stratègiàt, hogyan lehetne Magyarorszàgon megismertetni ezt a teràpiàt, ami Angliàban màr nagy sikereket èrt el ès ha èn kèpviselnèm az ARNI-t üzleti szempontbòl Magyarorszàgon. Ez a teràpia nem egy csodàn alapul. A feltalàlò, Dr. Balchin maga is strokon esett àt ès fèl oldalàra lebènult fiatalon. Ekkor kezdte el kutatni, hogyan kaphatnà vissza a mozgàs szabadsàgàt. 15 èvig kutatott. Különbözô mozgàsteràpiàk tanulmànyozàsàval àllította össze az ARNI-t ès gyògyította sajàt magàt. 
A baràtnôm Pàsztor Gabi tôle tanult szemèlyesen. Ma màr ott tartunk, hogy 3 havonta workshop-ot tartunk Budapesten, èvente instruktori kèpzèst Dr. Balchin rèszvètelèvel. Màr vannak vizsgàzott magyarorszàgi trénereink. Jelen vagyunk több helyen is az orszàgban ès igyekszünk minèl több helyre eljutni. 


Itt tudhattok meg többet a módszerről:

Weboldal: http://www.strokeneurorehab.hu

Facebook: ARNI mòdszer stroke-os túlèlôknek

Végezetül, pàr gondolat, ami szerintem esèlyesebbè tehet egy munkakeresèst: 

– legyenek  hatàrozott cèljaid

– tanulmànyozd a cèget interjù elôtt
– nyugodtan jelentkezz olyan helyre, ahol nem hirdetnek. Az csak jò lehet, ha benne vagy a rendszerükben.
– kèszülj fel önmagadbòl. 1 èves tervek, 5 èves tervek. Erôssègek-, gyengesègek, fizetèsi igèny – nyugodj meg, kèrdezni fogjàk.
És vègül a legfontosabb: Ne legyèl sablon, írj olyan CV-t, ami felkelti a figyelmüket.

Sok szerencsét kívánok mindenkinek!

Streeton Postás Rita
————-
Növeld a bankszámlád egyenlegét! Maradjon több pénz Nálad! Kattints ide: Olcsó utalás külföld és Magyarország között