Magyarországon Újrakezdők rovatunkban ezúttal Oberling Józsefet kérdeztük, hogy mikor és miért döntött a hazaköltözés mellett, hogy éli meg az újrakezdést Magyarországon, milyen tapasztalatai és tervei vannak. Fogadjátok sok szeretettel történetét.

 

Mikor mentél ki Németországba, hány évig voltál kint? Miért döntöttél a hazaköltözés mellett, mikor jöttél haza?

 

2007-ben indultam el a nagy útra akkor, amikor elkezdődött a svájci frankos válság. Ahogy sok más embernek, úgy nekünk is volt egy lakásunk, amit svájci frankos hitelre vettünk, és ahhoz, hogy azt törleszteni tudjuk, muszáj volt meghoznunk azt a döntést, hogy kimegyek Németországba. Bíztam abban, hogy a szakmai tapasztalatom és gyakorlatom elég lesz ahhoz, hogy német nyelvtudás nélkül találjak olyan munkahelyet, ahol annyi pénzt tudok a munkámmal keresni, hogy az itthon maradt családomat eltudjam tartani.

2017 nyarán döntöttük el, hogy visszaköltözünk Magyarországra. Ennek a döntésnek több oka is volt. Az első a migráns helyzet München és környékén. A második ok pedig az volt, hogy akárhogy is igyekeztem a munkám által többet és többet letenni az asztalra, valahogy sosem fogadtak be a németek. Mindig érzékeltették, hogy akármit is csinálok, akkor is külföldi maradok. És természetesen a német nyelv sem ment annyira, hogy ezt meg tudjam cáfolni.

 

Mitől féltél a legjobban a hazaköltözés kapcsán?

Félelem nem volt bennem a Magyarországi újrakezdés kapcsán. Tudtam, hogy a munkám, amit a két kezemmel csinálok, mindig ad annyi lehetőséget, hogy meg tudjuk élni. A félelem inkább abban volt, hogy a két felnőtt gyerekem kint maradtak Németországban, és mivel ez az első alkalom, hogy külön életet élünk, ezért féltettem őket, hogy hogyan tudnak megállni a saját lábukon.

 

Mi volt a legnagyobb nehézség, miután hazaköltöztél?

Megtalálni azokat a boltokat, ahol meg tudom vásárolni azokat az alapanyagokat, amikkel dolgozok. Nekem nem csak az volt a fontos, hogy egy boltot találjak, hanem az volt a fontos, hogy olyan boltot találjak, ahol tudnak válaszolni a kérdéseimre, ahol értik azt, amit kérdezek, és ahol az ott dolgozók nem kényszerből szolgálják ki az ügyfelet, hanem azért, mert szeretik a munkájukat. Most már örülök, mert megtaláltam az “én boltomat”.

 

Mennyire volt nehéz visszailleszkedni Magyarországra?

Ez nem okozott problémát, hiszen tudatosan készültünk a visszatérésre. Ami jelenleg nehézséget okoz, az a fiaim távolsága. Ezt még nehezen emésztem, de mivel gyakran jönnek hozzánk, így elviselhető a hiányuk.

 

Mennyiben mások a mindennapok, mint kint voltak?

Nagyjából ugyanazt az életet éljük. Vállalkozók vagyunk a feleségemmel és a saját két kezünk munkájából élünk. Így minden reggel ugyanúgy fel kell kelni és munkába kell indulni, mint Németországban. Amihez ragaszkodunk és amit Németországban tanultunk meg, az az, hogy vasárnap és ünnepnap nem dolgozunk. Ezek a napok a pihenésé és az énidőnk. Ehhez ragaszkodunk még akkor is, ha tudjuk, hogy itt Magyarországon vasárnap is zajlik az élet a boltokban.

 

Van valami, ami hiányzik Németországból?

Mivel nagy túrások vagyunk, ezért a hegyek nagyon hiányoznak. De mivel itt lakunk a Szlovák határtól nem messze, így valószínűleg a szlovák hegyekkel pótolni tudjuk majd ezt a hiányt. Ami még hiányzik, az egy német sör, az Augustiner sör. Na, ennek a hiányát még nem szoktam meg, és nem is tudtam még más sörrel pótolni.

 

Mivel foglalkozol Magyarországon?

Szobafestő-mázoló a szakmám és már 14 éves korom óta ebben a szakmában dolgozok. Így elmondhatom magamról, hogy én még a régi, békebeli tudást is magamba szívtam, mert a mesterem minden tudást átadott. Kezdetben, miután elvégeztem a szakiskolát, a mesterem mellett dolgoztam, de hamar rájöttem, hogy a saját utamat kell járnom. Így már elég korán a vállalkozók sorába beálltam. Ez kb. 1995 tájékán volt. Az tény, hogy alkalmazottként nem tudom magam elképzelni, így valószínűleg én életem végéig vállalkozó maradok.

 

 

Csak privát szférában dolgozom, mert szeretek az emberekkel mindenről beszélgetni. Szeretem azt, hogy amikor elkezdek egy új munkát, akkor az ott élőkkel megnézzük, hogy milyen szín passzolna az otthonukhoz. Szeretem megbeszélni velük, hogy eddig mi zavarta őket a falaknál. Szeretem ilyenkor elengedni a fantáziámat és ezt meg is osztom a tulajdonosokkal.

Szeretem látni, ahogy egy reménytelen helyiséget újjá varázsolok és szeretem látni az ott lakók csillogó szemeit, ahogy ránéznek az új színekkel felruházott otthonukra. Engem az elégedett ügyfelek és az eredményesen elvégzett munkák visznek előre az útamon. Ha egy 10-es skálán értékelnem kellene, hogy hogy érzem magam itthon, én 10-est adnék, mert nagyon jól vagyok.

 

Mit tanácsolnál annak, aki még a hazaköltözés előtt áll?

Egyetlen egy tanácsom van, hogy sose nézzünk hátra, hanem mindig csak előre. Az, hogy máshol milyen volt, hogy éltünk, az a múlt. Nekünk most itt kell élni, itt kell alkalmazkodni és itt kell beállnunk a sorba. Ha ez megy, akkor bárhol is élünk a világon, mindenhol megálljuk a helyünket.

 

Oberling József

Weboldal: jozsiafesto.hu

Facebook: Józsi, A festő

Szobafestés kvíz: Tippek saját kezű szobafestéshez

 

Olcsó és biztonságos pénzküldési lehetőséget keresel külföld és Magyarország között? Ezt Neked találták ki: Így utalj pénzt haza vagy külföldre, olcsón és biztonságosan