Világjárók rovatunkban olyan külföldön élő magyarok történeteit olvashatjátok, akik – bár már megfordult a fejükben a költözés gondolata – egyelőre még maradnak. Őket kérdezzük kiköltözésről, miért-ekről, nehézségekről és sikerekről, hogy mindannyian inspirálódni tudjunk történeteikből. Ezúttal Böcskey Csilla holisztikus terapeuta mesél nekünk. Fogadjátok sok szeretettel történetét.

 

Mikor és miért költöztél Angliába? Mivel foglalkoztál/foglalkozol a londoni évek alatt? Mesélsz nekünk erről egy kicsit?

Közel 10 éve költöztünk ki a férjemmel Londonba. A terv az volt, hogy fél évre kijövünk nyelvet tanulni. Akkor voltunk 46 évesek. Én szinte semmit nem beszéltem angolul, ő pár mondatot igen. Senkit nem ismertünk kint. Akik tudtak róla azt mondták nagyon bátrak vagyunk.  “A ti korotokban? Képesek vagytok belevágni a bizonytalanba?” – kérdezték sokan. Gyors elhatározás volt. 1 hónapra rá már meg is érkeztünk Londonba. Emlékszem mintha csak tegnap lett volna. Még Budapesten beregisztráltunk egy magyarok elindulását segítő céghez. Azt ígérték, hogy lesz hol laknunk és segítenek a munkakeresésben is. Ez így is volt. Kijöttek elénk a reptérre, és mutattak néhány szobát amiből lehetett választani. Egy ici pici szobát választottunk egy szép környéken. Londonban olyan ingatlan árak vannak,  hogy amiért kint egy szobát lehet bérelni azért otthon egy nagy lakást vagy akár egy házat is. Így bekerültünk egy olyan lakásba ahol rajtunk kivül a másik 3 szobában összesen 6 számunkra teljesen idegen lakott. Érdekes volt ez a nagy váltás. Mi a jó oldalát fogtuk fel, hiszen rögtön megtudtuk mit hol lehet kapni ami hasonlít az otthoni ízekhez.

Az egyik lakótársunk ajánlott be egy közeli magyar cukrászdába dolgozni. Ennek nagyon örültem. Élemiszermérnökként hosszú évekig területi igazgató voltam egy sütő és cukrászipari anyagokat gyártó és forgalmazó cégnél. Így járatos voltam a cukrászatokban. Igaz itt amolyan mindenes voltam. A mosogatástól a süteménykészítésen keresztül a takaritásig mindent végeztem a termelő műhelyben. Aztán bekerültem a cukrászdába is ahol pincérkedtem. Ez 3 napot vett igénybe hetente. A másik 4 napon pedig egy csodás 5 éves kisfiú mellé vettek fel nannyként. 3 gyermek volt a családban. Az anyuka magyar, az apuka angol, a gyerekek pedig kétnyelvűek. Reggel általában én ébresztettem a kicsit, reggeli és elvittem a suliba. Itt már 4 éves kortól kezdik az iskolát. Aztán mentem nyelviskolába és mire ő végzett délután mentem érte. Amíg a szülők hazaértek addig voltam vele és a két nővérével. Nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk családilag is. Jó barátok lettünk. Annyira jó a kapcsolatunk, hogy a munkám egy részét közösen végezzük egy közösen alapított cégben.

A terv az volt, hogy mire a kicsi megnő annyira, hogy önállóvá válik addigra én felépítem az itteni vállalkozásom, amit már előtte otthon is megtettem. Eleinte Pilates edzéseket tartottam a lakótársaimnak és az iskolatársaimnak a nyelviskolából, a kolléganőimnek a cukrászdából mivel Pilates edző is vagyok. Aztán terjedt a híre, hogy mennyi mindenben tudok segíteni amikor valakinek fájdalmai vannak. Így épült fel szájhagyomány útján a kinti vállalkozásom. Holisztikus terapeutaként több mint 50 féle módszert tanultam már addigra. Ezeket ötvözve a kezeléseimben nagyon eredményesen múltak el a fájdalmak. Ahogy a kisfiú nőtt egyre kevesebb időt töltöttem vele. A cukrászdába is ritkábban mentem, már csak 2 napot, aztán egyet, végül 4 év után már csak a vállakozásomból éltem. A teljes ismeretlenségből az elégedett emberek egyre csak adták tovább az elérhetőségem. Sehol nem hirdettem magam. A saját facebook profilomra (Csilla Böcskey) tettem ki a kapott visszajelzésekből, amihez engedélyt kaptam, hogy megoszthatom. 

 

Milyen nehézségekkel találtad szembe magad Londonban?

A legnagyobb nehézség a csomagolás volt otthon és a búcsúzkodás a szülőktől, gyerekeinktől, akkor voltak egyetemisták a fiaink. 

Furcsa volt egy kicsit, hogy osztozni kellett a konyhán, a fürdőszobán idekint. Mindenki más életritmusban élt. Pár hét alatt nagyon jó kis lakóközösséggé kovácsolódtunk. Olyan volt mint egy mini kollégium. Itt laktunk 3 évig, ahol egyre nagyobb szobába költöztünk, majd egy kis egyszobás lakást béreltünk már csak ketten a férjemmel. Itt kezdtem el a kezeléseket is végezni. Egy évre rá egy nagyobba költöztünk, ahol megnyitottam a saját rendelőm, úgy ahogy azt terveztem. 

 

Mikor és miért merült fel Benned/Bennetek a hazaköltözés gondolata? Tervezed-e, hogy kétlaki leszel?

Idén nyáron (2018) merült fel a költözés, amikor 1 hónapot otthon voltam. Most volt először, hogy nehezen indultam vissza.

Igazából már évek óta kétlaki vagyok. Nagyon sokat járok haza, szinte minden hónapban. Otthon is megkeresnek mindenféle testi-lelki problémákkal. Hoszzú évek óta tanítok is. Vannak saját tanfolyamaim. Ezeket akkor kezdtem el Londonban amikor láttam, hogy amiatt van testi fájdalmuk a hozzám fordulóknak, mert nem merik azt az életet élni amire vágynak. Nagy örömmel tölt el amikor 1-1 tanfolyam, vagy kezelés után mernek váltani abból az élethelyzetből, ami visszahúzza őket és látom az örömöt a szemükben. 

 

Terapeutaként sokan megfordulnak Nálad. Hogy látod, valóban elindult egy költözési/hazaköltözési hullám az angliai magyarok körében?

Igen, én is így látom. Vannak akik megijedtek a várható változásoktól, de a többség inkább a család miatt költözik haza. Szeretnék, hogy a gyerekeik magyar földön, család, nagyszülők körében nőjenek fel. Vannak olyanok is, akik összegyűjtötték azt az összeget amit elterveztek és így már nincs motivációjuk kint maradni. Vannak többen olyanok is akik nálam kezdték valamelyik tanfolyamon a fejlődést és ezeket használva otthon kezdtek új életet.

 

Milyen problémákkal keresnek meg Téged, mondanál néhány példát?

Az elején a legtöbben különböző testi fájdalommal, idegbecsípődés, vállfájdalom, nyak, derék, vagy hátfájdalom. Volt aki a bokája miatt érkezett, másnak a térde fájt. Voltak olyanok is sokan, akik a hosszú éves migrénjüktől szabadultak meg a segítségemmel. Egyre többen vannak, akik hormonális gonddal jönnek. Vannak akik párkapcsolati problémákkal keresnek meg. Megint mások különböző elakadt élethelyzetben, munkaváltás előtt. Van aki depresszióval, pánikbetegséggel érkezik. Megint mások cisztákkal, polippal keresnek föl. Van, aki vállalkozni szeretne, de fogalma sincs mihez kezdjen. Volt, aki égési sérüléssel érkezett, megint mások bőrproblémákkal, ekcémával érkeznek, sőt olyan is, aki a hajhullása miatt jött. Nagyon sokan keresnek fel pajzsmirigyproblémával is.

Egyre többen keresnek meg úgy, hogy már mindenhol jártak, de a fájdalom csak nem múlt el és engem ajánlottak. Végső elkeseredésében fordul hozzám. Volt, aki 2 mankóval érkezett és anélkül szaladt le a lépcsőn az első kezelés után. Nagy öröm, amikor újra egyedül fel tudja húzni fájdalmak nélkül a zokniját, vagy a cipőjét, kabátját az akinek előtte csak mások segítségével ment mindez. Csodás érzés, hogy egyre több baba érkezik olyan családokba ahol eddig nem jött össze.

Volt aki megkérezte, hogy tulajdonképpen én mivel foglalkozom? Annyira specializálódott a világ, hogy nehéz elképzelni, hogy egy valaki ennyi minden problémán tudjon segíteni. Igazából ha a szervezet bárhol bármilyen fájdalommal jelez “csak” azt jelzi mintegy titkos üzenetként, hogy a szervezet kibillent az egyensúlyi helyzetéből. Ha a testet a lelket a sejteket megtámogatjuk, az energiablokkokat, lelki blokkokat oldjuk – figyelembe véve a munkát amit végez és a családi környezetet is – akkor képes kijavítani a hibákat, fájdalmakat. A gond az, hogy nagyon sokan a végsőkig húzzák. Ilyenkor már hosszadalmasabb folyamat lehet amig a szervezet regenerálni tudja magát. 

Hamar be kellett látnom, hogy sokkal több emberen tudok segíteni, ha másokat is megtanítok arra, hogy saját magát hogyan tudja helyrehozni. Már évekkel ezelőtt összeállítottam a Starholistic módszerem. Le is védettem. Ez egy amolyan családnév. Több tagja létezik.

 

 

Az első a Starholistic System Öngyógyító mozgásrendszer volt. Hamar rájöttem, hogy nincs idejük megfelelően mozogni manapság a hozzám fordulóknak. Ez egy olyan egyszerű mozgásforma, ami a szerveket is átmozgatja megelőzve a betegségeket és segít a már kialakult problémák visszafordításában is. Csak pár perc.

A Starholistic Pajzsmirigytréninget kifejezetten a pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek állítottam össze. 

A tanításban két irányban indultam el, összesen már több mint 70 féle tanfolyamot, képzést tartok. Az egyik ág amit azoknak tanítok akik saját magukat szeretnék rendbe tenni. Ezek rövid képzések pár órásak, maximum 1 naposak. A másik irány pedig amit már licence szerződéssel egybekötve Starholistic terapeutákká vagy trénerekké válnak, attól függően, hogy mi a céljuk vele. A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a nálam végzettek nagyon jól tudják alkalmazni a tanultakat, hiszen a képzéseim nagyon gyakorlatiasak. Egyre több olyan hazaköltözöttről is tudok, aki beiktatta az otthoni munkájába a tőlem kapott információkat és gyakorlati tudásanyagot.

 

 

A Starholistic Body Help egy Holisztikus szemléletű népi csontrakás-csontkovácsolás alapú okatás.

 

A Starholistic Instant Help pedig azonnali segítséget adhat bármilyen problémánál, fájdalomnál elakadásnál – ezt már a gyerekek is tudják használni az iskolai feszültségek csökkentésére.

A Starholistic Pénztérkép pedig a beragadt beszorult élethelyzetből, anyagi helyzetből segít felfejlődni. A Starholistic Nőként Főként pedig segít a nőiség megélésében a család és a munka mellett. Ezek nagyon népszerűek. Vannak persze ezeken kívül is tanfolyamok. A saját személyes facebook oldalamon és a Starholistic facebook oldalon vannak mindig kiírva naprakészen mikor hol milyen képzést tartok.

A legfrissebb a Starholistic Gólyahír program online verziója (www.golyahir.com). 12 éve csak személyesen dolgoztam ezzel a témával, de egyre többen kerestek meg a világ minden részéről ebben a témában így online formában is elérhetővé tettem. Több száz baba született ott ahol nem jött valami miatt össze. Sok meddőnek diagnosztizált párnál fogant meg és született meg a várva várt baba. A terv az, hogy a többi tanfolyamot is online formában elérhetővé tegyem, persze csak azokat ami így is hatásos lehet. A programhoz tartozó facebook csoport itt található: Starholistic Babaváró Gólyahír.

A másik módszer ami szintén nagy szerelem lett és már tanítom is az Access Bars és testkezelések. Egyszerűen megtanulhatók és nagyon jól működnek olyan helyzetekben is amikor valaki nem szeret beszélni a problémáiról vagy igazából nem is tudja mi a baja csak azt érzi valami nem stimmel vele. Egyre több országba hívnak meg, hogy tanítsak. Többször jártam így Svájcban, ősszel Dubaiban tartottam az ottani magyaroknak tanfolyamot. Januárban Amszterdamba megyek, de meghívást kaptam Balira, Olaszországba és a sort még folytathatnám. Nagy meglepetés és öröm is volt egyben pár éve amikor Floridába kaptam meghívást.

 

 

Elárulod nekünk, hogy honnan van ennyi mindenre energiád? 

A titkom az, hogy magam is azt csinálom amit másoknak javaslok. Hiszem, hogy a testet nem sanyargatni kell dúrva diétákkal, hanem sejtszinten megtámogatni és ha valamit vétünk önmagunk vagy mások ellen, akkor az önbüntetés és önmarcangolás helyett szeretettel és kreatívan kompenzáljunk. Hogy várjuk el másoktól, hogy figyeljenek ránk ha mi ezt éppen saját magunkkal nem tesszük meg?

Januárban leszek 56 éves. Büszke vagyok a koromra. Hiszem és vallom, hogy a korral csak a tapasztalat növekedése jár és nem a testi-lelki fájdalmak. Üzenem a világnak, hogy a korral járó betegségek is megelőzhetők, ha teszünk érte. Rendszeresen megnézem a saját sejtszintű állapotom is. Egészséges a csontozatom, az izomzatom, az összes belső szervem. Tele vagyok energiával, tervekkel és teszek is a terveim megvalósításáért. Ritkán azért előfordul, hogy jelez a testem, Ilyenkor önmagam is a saját módszereimmel hozom helyre. Persze kapcsolatban vagyok több orvossal is a munkám során. Konzultálni szoktunk oda-vissza egyaránt. Nagy öröm, hogy egyre többen jönnek hozzám tanulni is az orvosaink közül is. 

A legjobb a hivatásomban az amikor érkeznek a visszajelzések a”csodás” gyógyulásokról, vagy a legapróbb változásokról. Most pár napja kaptam például egy anyukától a hírt, hogy a férje egy nehéz szerszámos ládát ejtett a lábára. Csupa véraláfutás, és mindenféle színben pompázik. A tőlem tanultakkal megkezelte a férjét rögtön és nincs feldagadva és nem fáj a lába. De olyan is volt, hogy egy 10 éves kisfiú aki anyukájától megtanulta a Starholistic Instant Help használatát egy osztálytársának a hasfájását szüntette meg a két óra közötti szünetben.

A modern tecnika segítségével egyre többen keresnek meg a világ minden részéről. A kezelések egy részét így is tudom alkalmazni. Mivel a terápiák egy részét már a nálam végzett tanítványaim végzik, egyre több időt tudok a tanításra is fordítani, hiszen ez már régi nagy álmom volt. Így időhatékonyan sokkal többen válhatnak egészségesebbé.

Már családilag dolgozunk ezen a szép feladaton, hiszen a férjem is Starholistic Terapeuta és a barátaim nagy része is ezen az úton halad. Hiszem és vallom, hogy együtt és jó példát mutatva egészségesebbé és boldogabbá tudjuk tenni a magyarokat akár Magyarországon, akár a világ bármely részén élnek is. Szívből kívánom, hogy így legyen.

 

Milyen terveid vannak Magyarországon?

Ezt az utat szeretném folytatni tovább. Minél több magyar embernek megmutatni, hogy a betegségek megelőzhetők és nagyon sokáig viszafordíthatók, ha azokon a dolgokon változtatunk, ami a betegséget kiváltotta. Ez a módszereimmel sokkal könnyebben megy, mint hinnék, emiatt is olyan hatékony és népszerű.

Facebook oldalamat itt találhatjátok: Csilla Böcskey

Starholistic online Babaváró Program: www.golyahir.com

 

Sok szeretettel,

Böcskey Csilla