Pad Mariann több országban is kipróbálta magát, párjával együtt sok külföldi tapasztalatot gyűjtöttek, azonban a családalapítást már Magyarországon tervezték. Időközben pedig a gyermekáldás mellé egy új vállalkozás is érkezett a családba, Mariann immáron jógaoktatóként segíti a magyar kismamákat és anyukákat – bárhol is legyenek a világban. Fogadjátok sok szeretettel történetét.

 

Vidéki lány vagyok, Veszprémben születtem és egy balatonfelvidéki kis faluban, Dörgicsén nőttem fel.

A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán diplomáztam 2008-ban.

Ezután sok évig multinacionális környezetben dolgoztam. Először nem volt a szívem csücske, de aztán a csapat, a külföldi utazások meghozták a kedvemet. Dolgoztam Amszterdamban, Dublinban, így megtapasztaltam a külföld nyújtotta lehetőségeket is. A párommal (aki szintén több országban dolgozott) úgy határoztunk, itthon telepedünk le, mivel nem szerettük volna szabadságunkat a rokonok látogatásával és ügyek intézésével tölteni. Inkább az utazgatást, mászást választottuk szabadságunk idejére, addig nyújtózkodva, amíg a takarónk ér.

A mozgás és a természet szeretete mindig is az életem meghatározó része volt. Jógázni először 2005-ben kezdtem, akkoriban a vizsgaidőszak által keltett stressz enyhítése volt a célom. Sosem felejtem el az első jóga órámat, miután a Hungária körút forgatagában én csak csendet és békét éreztem és mosolygott a lelkem. A jóga mellett a sziklamászás a másik szerelmem, ennek kapcsán ismertem meg életem párját is. A sziklamászás miatt sokat utazunk.

Amikor várandós lettem az első kislányommal, ellátogattam egy kismama jóga órára, ami azonnal magával ragadott. Először ugyan nagyon „enyhe” mozgásnak éreztem, de ahogy telt az idő rájöttem, milyen finom, szép és biztonságos nekem és a pocakban növekedő kisbabámnak is. Szenvedélyesen gyakoroltam a munka és házfelújítás közepette is.

Már akkor is hittem a női „őserőben”, mely minden nőben ott van, így képesek vagyunk természetesen, egészségesen világra hozni kisbabánkat. Ezt a gondolatot mélyen elültettem a tudatalattimban. A vajúdás során gyakorlatilag szülőpozíciós jóga órát tartottunk a kedvesemmel. A kismama jóga órákon tanult test -és légzőgyakorlatokkal enyhítettem a fájdalmaimat. A szülésznőm jókat mosolygott a pózokon és azt mondogatta, hogy ő még ilyet nem látott. Nagyon szép szülés élményem volt, melyet szeretettel kívánok minden kismamának. Olyan „ős nyugalom” szállt meg akkor engem, melyet azóta sem tapasztaltam. Fantasztikus élmény volt.

A szülés utáni időszak nehéz volt a számomra, az új szerepem, a saját elvárásaimnak való megfelelés, a fáradtság és a rendszeres testmozgás hiánya megviselt. Ekkor találtam rá a babás jógára, s így ismét elkezdhettem a rendszeres testmozgást és nem kellett lemondanom a kisbabám igény szerinti szoptatásáról sem megoldani a felügyeletet. A jóga órákon társaságba kerültem, ahol hasonló kihívásokkal szembe néző anyukákkal találkoztam, barátságok szövődtek. A kisbabám fejlődésére (idegrendszeri, mozgás, szociális) is nagyon jó hatással volt a jógaórák rendszeres látogatása, mára igazi kis „jógi lány” lett.

Nem tudtam elképzelni, hogy a kisbabám mellett visszamenjek dolgozni a multinacionális nagyvállalatok világába. Hiányzott a társaság, de az életminőségünk romlását láttam abban, ha visszamegyek a régi munkatempóban. Viszont egyre inkább megfogalmazódott bennem, hogy az anyaságon kívül mással is szeretnék foglalkozni, tanulni, képezni magam. Ha már úgyis az egész életem megváltozott, gondoltam más területen kipróbálom magam és kilépek a komfort zónámból.

Elhatároztam, hogy kismama – és babás jóga oktató leszek. Mindig is nagyon szociális voltam, a multinacionális környezetben is tartottam tréningeket, szerettem a kollégákkal közös feladatokat. A párom maximálisan támogatott ebben, ezúton is hálás vagyok neki. Jelentkeztem a PADMA jógastúdió egyéni oktató képzésére. A képzés ütemezése lehetővé tette, hogy egyéni tempóban (a kisbabám igényeihez igazodva) haladjak. A konzultációkon való részvételek során anyósom vigyázott a kicsire, melyet ezúton is szeretettel köszönök neki. A család támogatása sokat jelentett nekem és sok segítséget kaptam ahhoz, hogy elinduljak az új úton.

2018 februárjában elkezdtem a tanítást és létrehoztam a Gyengéd Szülés-Születés Kismama és babás jóga oldalamat, ahol sok kismamasággal és anyasággal kapcsolatos gondoltatot, információt osztok meg.

https://www.facebook.com/gyenged.szules.szuletes/

Mi is az a kismama és babás jóga?

A kismama jóga gyakorlása ajánlja a legjobb lehetőséget a mamának a gyengéd szülésre, a babának a gyengéd születésre. A test gyakorlatok segítségével finoman, biztonságosan átmozgathatja magát a kismama a várandósság minden szakaszában. A gátizom torna segíti a női egészség védelmét és a gát védelmét szüléskor. A légzőgyakorlatok elsajátításával a kismama megtanulja fájdalmainak természetes enyhítését és csökkentheti a stresszt. A relaxáció során megpihenhet a kismami a külvilág folyamatos ingerei alól, hangolódhat a babára, elengedheti a félelmeit.

A kisbabás jóga órán (a baba 6 hetes korától kb 8-10 hónapos koráig) jellemzően a babával együtt mozgunk. Ez egy gyengéd mozgás forma, mely során együtt felfedezzük az érintés örömét és segítjük a test és lélek szülés utáni regenerációját. A babákat bevonva a gyakorlásba erősítjük test tudatukat és segítjük a mozgás és idegrendszeri fejlődésüket.

A nagybabás jóga órán (kb 8-10 hónapos kortól kb 24 hónapos korig) segítjük a mama szülés előtti kondíciójának visszanyerését, erősítjük testileg-lelkileg. Dalokkal, mondókákkal tesszük a babák számára izgalmasabbá a gyakorlást, akik utánozva a mamákat már „jógáznak”. Ezzel egy csodás mozgáskultúrát sajátítanak el, mely fejleszti az idegrendszerüket, beszédüket, mozgásukat és az első szociális élményeiket is átélik.

A nyár során megihletett a természet: ennek örömére szabadtéri babás jóga órákat tartottam. A természetben jógázni nem mindennapi élmény, nagyon élvezték a kicsik és a nagyok is. Nagymamik, unokatestvérek is jöttek, így a jóga órák igazán családi hangulatúak voltak. Szeretettel gondolok vissza ezekre az órákra és ígérem, lesznek még ilyenek!

A skypekismami jóga pedig egy újdonság, melyet a jelenlegi várandósságom és saját élethelyzetem inspirált. Nem mindig van lehetősége az anyukának nagyobb gyerkőc mellett rendszeresen mozogni, így viszont az „én időben”, amíg pl. a nagyobb gyerkőc alszik, van rá lehetősége és nem kell lemondania a mozgásról, feltöltődésről. Segít átlendülni a mindennapok nehézségein (könnyebb elviselni, amikor pl. egész nap hisztizik a gyerek 🙂 ) Akiknek munkahelyük van, ebédszünetben is átmozgathatják magukat, vagy a sötétebb téli napokon a saját otthonukban, a számukra legkényelmesebb helyen jógázhatnak, mozoghatnak, készülhetnek fel a szülésre.

A külföldön élők is hazájukhoz, a gyökerekhez kapcsolódva hangolódhatnak a babájuk világra hozatalára. A szülés nagyon meghatározó élmény az életünkben, erre felkészülni, ennek intimitását megélni anyanyelvünkön a legközelibb. Volt kismamám pl. Svájcból is, jó érzés volt ez a bizalom.

Jelenleg a második kisbabánkat várjuk, aki novemberben érkezik majd. Nagyon szeretek kismamaként is órákat tartani. Tudom mikor, hol, mi fáj, milyen érzésekkel kell megküzdeni. Jól esik nekem a kismamákat békésnek és kisimultnak látni az órák után. A babás órákon pedig a legszebb visszajelzés nekem, amikor a babák „mutatják” a következő gyakorlatot, játékot. Az a célom, hogy minél több kismamát, anyukát „megmozgassak”, segítsek önbizalmuk erősítésében, testük és lelkük egészségesebbé, kiegyensúlyozottabbá tételében. Hiszen nem mindegy, mit adunk át gyermekeinknek, milyen mintát látnak!

S ahogy a dió szépen megérik és kibújik a burokból, az én terveim is úgy bújnak elő. Annyit elárulok, hogy a skype-os jóga órákat a babás jógára is szeretném kiterjeszteni. Azon kedves nőtársaim számára is tartogatok meglepetéseket, akik a női egészségüket, nőiségüket szeretnék erősíteni. Ha pedig hazaköltözés előtt állsz vagy külföldön élsz, sok szeretettel ajánlom fel a skype-os jóga órákat, akár babával a pocakban, akár pocakon kívül. Addig is jó böngészést itt az oldalon, ahol nagyon sok hasznos tanácsot, információt találtok egy helyen!

Szeretettel,

Pad Mariann
kismama -és babás jógaoktató
https://www.facebook.com/gyenged.szules.szuletes/