Pénzügyek rovatunkban ezúttal Babus Edina független pénzügyi szakértőt kérdeztük, hogy mire érdemes figyelnünk és felkészülnünk, ha külföldön élő vagy épp hazaköltöző magyarként jelzáloghitelt szeretnénk felvenni Magyarországon. Edina kitér arra is, hogy milyen költségekkel kell számolnunk a hitelfelvétel során és arra is, hogy hogyan tudunk kedvezőbb ajánlatokhoz jutni. Fogadjátok sok szeretettel tanácsait.

 

Adnak-e a magyar bankok külföldi munkaviszonyra hitelt? Ha igen, milyen feltételekkel? 

Igen, vannak olyan bankok, amelyek elfogadják a külföldi határozatlan idejű munkaviszonyból származó jövedelmet, ha legalább 6 hónapja fennáll. Általában angol vagy német nyelvű munkáltatói igazolást kérnek,  3-6 havi folyószámla kivonattal és munkaszerződéssel. Egyedi döntés alapján egyéb dokumentumokat is bekérhetnek, pl az adott ország adóhatóságának jövedelemigazolását.

 

Milyen nyomtatványok, igazolások szükségesek az igényléshez?

Mint minden jelzáloghitel igénylésénél, itt is személyes okmányok is szükségesek: útlevél vagy személyi igazolvány, magyar adókártya, lakcímigazolás (akár külföldi lakcím, itthoni kézbesítési megbízottal vagy ideiglenes lakcímmel). Munkáltatói igazolás az adott bank idegen nyelvű nyomtatványán, folyószámla kivonatok, hiteligénylési dokumentáció.

 

Mi a várható lefutási idő? Milyen költségekkel jár az ügyintézés?

A komplett hiteligénylési dokumentáció benyújtásától számítva várhatóan a 4. héten történik a hitelfolyósítás. Ez abban az esetben változhat, ha a hitelbírálat során további dokumentumot kér a bíráló.

Szinte minden bank akciót hirdet, melynek keretében az induló költségeket részben vagy teljesen elengedik. Amivel mindenképpen számolni kell az az adásvételi szerződés ügyvédi munkadíja, a közjegyzői díj (ezt a tételt jellemzően jóváírják a bankok általában 60.000 Ft-ig), a Földhivatali jelzálog bejegyzés díja, a lakásbiztosítás díja később pedig az illetékfizetésre is fel kell készülni.

 

Hány alkalommal kell hazautazni hivatalos ügyeket intézni a hiteligénylés alatt?

Amennyiben az álom otthont már megtalálták, akkor a hitel indításakor valamint a hitelszerződés aláírására kell haza utazni.

 

Hogyan módosul a hiteligénylési folyamat akkor, ha valaki friss hazaköltöző, pl. néhány hónapja érkezett haza és hitelt szeretne felvenni?

Ha a hazaköltözést követően szeretnének jelzáloghitelt igényelni, akkor minimum 3 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkezni, tehát a próbaidő lejártát követően indítható az igénylés. A minimálbér összegét elérő jövedelem érkezzen folyószámlára. A bankok által elvárt önerő lakásvásárlás esetén a vételár 20 százaléka, ez azonban akár 0% is lehet, ha az ügyletbe bevonható pótfedezettel rendelkeznek. (Ez lehet akár egy tehermentes szülői ingatlan is.)

 

Milyen tanácsokat adnál a hazaköltözőknek a hiteligénylésekkel kapcsolatban, mire figyeljenek?

Több banknál és hitelközvetítőnél elérhető a díjmentes előbírálat lehetősége. Érdemes előre tájékozódni, hogy milyen feltételekkel, várhatóan mekkora hitelre jogosultak. Sok esetben időt és haza utazást spórolhatnak, ha megbízást adnak itthon élő szülőnek vagy testvérnek, aki a nevükben eljárhat ügyintézés kapcsán.

Jómagam független pénzügyi szakértőként 10 éve foglalkozom jelzáloghitelekkel, így ha valakinek kérdése van a témában, bátran fordulhat hozzám. A nagy távolság miatt a legnagyobb előny, hogy kényelmet biztosítok a külföldön élő vagy épp hazaköltöző ügyfeleim számára a rugalmas ügyintézéssel és a munkaidőn túli elérhetőséggel. Konzultációt akár telefonon vagy skype-on is vállalok.

Minden esetben bemutatom az ügyfeleim számára elérhető legkedvezőbb ajánlatokat. Van olyan bank, amelynek kiemelt partnereként az ügyfeleim kamatkedvezményben részesülnek, azonban a többi bankpartneremnél is egyedi kedvezményeket kaphatnak. Ezek az utcáról a fiókba betérő igénylők számára nem elérhetőek. A teljes folyamatot végigkísérem, a hitelfolyósítást követően akár évek múlva is rendelkezésre állok, akár újra vizsgálom a hitelt az akkori ajánlatok tükrében.

Örömmel várom minden kedves meglévő és leendő ügyfelem megkeresését.

Facebook oldalam: Babus Edina pénzügyi szakértő

 

Babus Edina

független pénzügyi szakértő

TE is vágysz rá, hogy végre megtaláld a saját utad?

 

HazaKöltözők – OrszágVáltók Hírlevél feliratkozás