Lassan már senkinek nem kell bemutatni azt a londoni székhelyű startup céget, aminek tulajdonosai 2011-ben nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy fenekestül felforgatják és megreformálják a bankolási szokásainkat és olcsóbbá teszik a külföldi utalásainkat. Nagyon úgy tűnik, hogy sikerrel jártak, hiszen a TransferWise ma már 59 országban van jelen, havonta több mint 500 millió fontnyi átutalást bonyolítanak és folyamatosan fejlődnek, bővülnek.

 

Hogyan működik a TransferWise és miért okos megoldás a hazaköltözőknek is?

A koncepciójuk lényege, hogy a TransferWise minden országban nyit egy-egy helyi számlát (Angliában pl. a Barclays, Németországban a Handelsbank, míg Magyarországon a Raiffeisen Bank a számlavezető bankjuk) és oda gyűjtik be a beérkező utalásokat, helyi pénznemben, majd aktuális középárfolyamon átváltják és a kért devizanemben kiutalják a címzett bankszámlájára.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha például Angliából szeretnénk 500 fontot hazautalni a magyarországi forintalapú bankszámlánkra, akkor az 500 fontunk valójában a TransferWise font alapú számlájára kerül először, majd a TransferWise fent említett helyi számlái között megtörténik az átváltás és ezután a TransferWise forint alapjú számlájáról fog megérkezni hozzánk az utalás. Ugyanez történik euró átutalása esetén is, ott először a TransferWise euró alapú számlájára kerül a pénz és a helyi számlák közötti átváltás után kerül a magyar bankszámlánkra.

Mivel a pénz a gyakorlatban nem lépi át a határokat, így nem kell felesleges tranzakciós és átváltási költségeket fizetnünk, amivel akár 8X olcsóbban is utalhatunk, mintha a számlavezető bankunknál vagy pl. a Western Unionnál indítjuk el ugyanezt az utalást. További előnye, hogy a TransferWise utalások nagyon gyorsan, esetenként néhány órán vagy maximum 1-2 napon belül megtörténnek. A gyorsaság mellett folyamatos tájékoztatást kapunk e-mailben, hogy épp merre tart a pénzünk és várhatóan mikor érkezik meg.

Egyszerű. Gyors. Megbízható. Olcsó.

Hazaköltözőknek, Magyarországon lakást vásárlóknak is különösen hasznos és biztonságos megoldás TransferWise-on keresztül utalni, egyszerre akár nagyobb összegeket is. Mindössze arra érdemes figyelni, hogy ha egyszerre több, mint 10.000 fontot szeretnénk utalni, akkor azt kizárólag (online) banki utalással tehetjük meg, ilyenkor a bankkártyás fizetést nem ajánlja fel a rendszer.

Még nincs TransferWise fiókod? Regisztrálj ingyenesen, mindenféle kötelezettség nélkül az alábbi linken és 500 fontig teljesen ingyenes lesz az utalásod!