Ingatlan rovatunkban állandó Home Staging szakértőnk, Balatoni Ildikó tanácsait olvashatjátok minden olyan fontos kérdéssel kapcsolatban, ami egy lakáseladással vagy vétellel kapcsolatban felmerülhet. Ildikó egy cikksorozat keretein belül mutatja be, hogy mi mindenre érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy minél többet tudjunk kihozni ingatlanunkból akár itthon, akár külföldön vagyunk. Ildikó ezúttal egy eladás előtt álló ingatlan izgalmas átalakítási munkálataiba avat be minket.

 

Egy budapesti családiház ingatlan értékesítőjétől kaptam a felkérést, hogy a lakást az akkori lakott állapota helyett belső átrendezésekkel és optikai változtatásokkal, rövid idő alatt profi fotózásra és vevőbemutatásra alkalmas állapotba hozzam. A lakás jó állapotú, eladásra alkalmas, de a tulajdonosok szeretnék a maximumot kihozni az eladásból azzal, hogy eladásra felkészített ingatlant kínálnak.

Ezt kell tudni az átalakítandó lakásról

A felkérést követően felvettem a kapcsolatot a tulajdonosokkal és e-mailben kértem tőlük fotókat a lakásról. Alaprajz hiányában a képek alapján képzeltem el a terek kapcsolatait.

 

 

Ezért kell alaprajzot készíteni a hirdetéshez, hogy a vevő könnyedén el tudja képzelni a helyiségeket, és azok egymáshoz való kapcsolódását…

A fotókból kirajzolódott egy budapesti átlagos nagycsalád élete; mindennapjaik része az egymásra és környezetükre való odafigyelés, életüket tükrözi a lakásuk, amire vigyáznak és kímélik. A lakás kétszintes, hat fős család otthona a kertvárosi környezetben. A földszinten az előszobából balra a nappali-étkező-konyhába, jobbra pedig a szülői hálóba jutunk. Az emeleten a gyerekek szobái kaptak helyet. A lakás jó állapotban van, a burkolatok egy része már cserélt, a nappali-konyha-étkező például új laminált parketta burkolatot kapott. Az egyik fürdőszoba csempézése kb. 15 éve készült, a gyerekek igényei szerint világos és színes, a másik pedig a szülőké, a legutóbbi divat szerinti dizájnnal. Mindenütt tisztaság van, így az ingatlan kitűnő alapot ad az eladás előtti felkészítéshez.

 

 

A Rapid Staging azt jelenti, hogy nagyobb felújítás nélkül, rövid idő alatt átlátható és szellős tereket alkotunk, így mutatva meg annak valós méreteit. Kiemeljük a lakás kellemes adottságait és előnyös tulajdonságait és ha szükséges, a szembetűnő javítási munkákat elvégezzük. Minimális ráfordítással a maximális hozzáadott értéket érünk el, így a piacon elérhető legmagasabb áron és a lehető legrövidebb idő alatt adjuk el az ingatlant!

A térkapcsolatok után a lakás színeit és hangulatát gondoltam át. A fotók arra engedtek következtetni, hogy a lakás színei jól összehangolhatók, mindössze mindennek a megfelelő helyet kell megtalálni.

A lakás átalakítása elsősorban a tulajdonos saját bútoraival és tárgyaival történik, ugyanakkor mindig viszek magammal néhány semleges színű kiegészítőt, hangulati elemet, amire szükség lehet a változtatásokhoz.

Hogyan támogattam a tulajdonosokat a felkészítést követően?

A fotózás előtti rapid felkészítés nem ért véget az átrendezéssel, átalakítással, hiszen a tulajdonos jogos kérdése, hogy hogyan fogja fenntartani ezt az állapotot?

A legfőbb cél az, hogy megtekintéskor a vevőt ugyanaz a kép fogadja, mint amit a képeken látott, ellenkező esetben csalódás éri és odébbáll. Ezt mindenképpen el kell kerülni!

 

A mindennapokat úgy kell kialakítani, hogy fennmaradjon a rend és csak a legszükségesebb dolgok legyenek elől tartósan! Érdeklődő jelentkezésekor pedig úgy egyeztessük az időpontot, hogy legyen előtte legalább 2 óra a napi használatú tárgyak elpakolására. Ennyi elegendő ahhoz, hogy el lehessen tenni szem elől a személyes tárgyakat és a vevőt semleges, szellős és átlátható tér fogadja.

A fotózás után a tulajdonosok egy köszönőlevelet kaptak tőlem, amiben felsoroltam, milyen előnyökkel jár a lakásuk eladás előtti felkészítése és elküldtem nekik az ingyenes e-könyvemet, ahol további tippeket találnak a home stagingről. További szakmai javaslatokat tettem, hogyan lehetne még többet kihozni a lakásból, és profi szakembereket is ajánlottam, akik segíteni tudnak ebben a tulajdonosoknak. Az elvégzett 2 órás munka látványos eredménnyel zárult. Mind a megbízó értékesítő, mind maga a tulajdonos nem hitt a szemének, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen óriási változás érhető el egy lakás átrendezésével, bútorok és egyéb tárgyak áthelyezésével.

 

Ha tetszett az esettanulmány és szeretnéd eladó lakásodat gyorsan kelendővé tenni, ezzel a lehető legtöbbet kihozni az eladásból, akkor a lakás átalakítását ebben a cikkben követheted nyomon:

http://marsala.hu/hogyan-valtoztattam-vonzova-egy-elado-lakott-ingatlant-2-ora-alatt-avagy-a-rapid-staging-kulisszatitkai/

 

Balatoni Ildikó

Marsala Home Staging – marsala.hu