Ingatlan rovatunkban állandó Home Staging szakértőnk, Balatoni Ildikó tanácsait olvashatjátok minden olyan fontos kérdéssel kapcsolatban, ami egy lakáseladással vagy vétellel kapcsolatban felmerülhet. Ildikó egy cikksorozat keretein belül mutatja be, hogy mi mindenre érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy minél többet tudjunk kihozni ingatlanunkból akár itthon, akár külföldön vagyunk. Ildikó ezúttal a magyarországi lakásbérléssel kapcsolatban felmerülő kérdésekhez ad támpontokat és hasznos tanácsokat.

 

Ezeket gondold át lakásbérlés előtt, és garantáltan jó döntést fogsz hozni!

 

Ha hazaköltözés után ideiglenes vagy állandó jelleggel bérelt lakást keresel, nem árt, ha alaposan tájékozódsz és előre átgondolod, mik is az igényeid és elvárásaid az adott ingatlannal kapcsolatban.

A lenti gondolatokkal segíteni szeretnék neked, hogy mi mindenre gondolj és milyen szempontokat vegyél figyelembe, mielőtt meghozod a döntésed.

Olvasd végig a kérdéseket és válaszold is meg magadnak! Hidd el, a végén tisztábban fogsz látni és tudatosabban fogod keresni a számodra legmegfelelőbb ingatlant!

A cikk címében bérlési szempontokat írtam, de látni fogod, hogy ingatlan vásárlásnál is ugyanezeket a szempontokat kell nézni, kiegészítve még néhánnyal (amiről majd egy következő cikkben olvashatsz).

 

Íme a legfontosabb szempontok, ami alapján bérelhető ingatlant keress:

 

  1. az elhelyezkedése
  2. a közlekedési lehetőségek
  3. a lakás elrendezése
  4. a fenntartási költsége és a bérlés biztonsága
  5. a lakás állapota

Mennyire fontos neked, hol helyezkedik el az ingatlan?

 

Belvárosi vagy inkább szellősebb, külsőbb városrészre vágysz? Mi fontosabb, hogy minden karnyújtásnyira legyen vagy a nagyobb tér, a jobb levegő és a több növényzet?

Egyedül vagy családdal, gyerekekkel költözöl? Mik az ő igényeik, ki mit részesít előnyben?

A munkád hova köt? Szeretnél közel élni a munkahelyedhez vagy ez nem szempont, mert mondjuk otthoni munkát végzel?

Az étkezési, bevásárlási lehetőségeket sem árt figyelembe venni…hol van a legközelebbi vásárlási lehetőség? Kell-e utazni ahhoz, ha csak kisbevásárlást csinálsz vagy elég, ha leugrasz a sarokra?

És ne feledkezz el a szórakozásról sem! Mennyire fontosak neked, hogy a közelben legyenek a kikapcsolódási lehetőségek? Szeretnél-e a szórakozóhelyek szomszédságában lakni, hogy csak egy ugrásnyira legyen a kedvenc éttermed vagy kiülős helyed? Ugyanakkor elviseled-e, vagy netán zavar téged a többi vendég által csapott zaj?

Tömegközlekedsz vagy autóval szeretsz járni? Kell-e neked parkolási lehetőség és ha igen, tudsz-e majd parkolni a lakásod közelében? Van-e esetleg garázs, ami nagy hozzáadott értéket jelenthet a bérlendő lakáshoz…

Az ingatlan elhelyezkedésével összefüggenek a közlekedési lehetőségek

 

Ha autós vagy, akkor neked nem a közlekedési csomópont vagy a busz/villamosmegálló közelsége a szempont. Inkább olyan helyet keresel, ahol lehet parkolni és biztonságban tudod az autódat. Sőt! Az sem mindegy, mennyiért parkolsz! Vedd azt is figyelembe, hogy fizetős vagy nem fizetős övezetbe szeretnél költözni?

Ha nincs autód, akkor viszont nagyon fontos szemponttá lép elő a közlekedés! Fontos, hogy könnyen, gyorsan megközelíthető legyen bármilyen megálló vagy jó összeköttetésben legyen átszállási lehetőség. Ha a munkába is sokat utazol, nagyon sok időmegtakarítást vagy elfecsérlést jelent napi szinten a közlekedés. nem mindegy tehát, hogyan és milyen gyorsan jutsz el a kívánt helyre. Persze az utazás kényelme sem utolsó szempont, hiszen az is lehet, hogy mondjuk az agglomerációból időben ugyan többet utazol, de azt az időt hasznosan ki tudod tölteni olvasással, tanulással, munkával…

Az ingatlan elrendezése

 

Amikor az ingatlan elrendezését nézed, elsősorban az életviteledet, szokásaidat és igényeidet vedd alapul!

Ha egyedül vagy ketten éltek majd a lakásban, akkor elegendő egy kisebb, akár egy-másfél szobás is, ahol a közösségi téren felül van egy hálórész (szerencsés esetben külön helyiségben), vagy térleválasztással, vagy szintemeléssel (galéria).

Nem árt figyelembe venni az életmódotokat sem…nem mindegy, hogy mindketten hasonló munkarendben dolgoztok-e. Úgy válasszatok lakást, hogy ne zavarjátok egymást, ha az egyikőtök még az igazak álmát aludná, amikor a párotok éppen hazaér; vagy az esti lefekvés idején a másiknak éppen teljes fényerőre van szüksége…

Ha családdal költöztök, akkor pedig lehetőség szerint legyen meg a megfelelő szoba-és fürdőszobaszám, az a bizonyos privát szféra…ezzel hosszútávon nagyon sok kellemetlenségtől meg tudjátok kímélni magatokat!

 

A költségek és a biztonságos bérlés

 

A lakásbérlet árak itthon is nagyon megugrottak az utóbbi néhány évben. Különösen jellemző ez a július-augusztus-szeptemberi hónapokra, amikor a főiskolai, egyetemi diákok kereslete miatt még a szokásoshoz képest is magasabb árakat kell fizetni, különösen a frekventált helyeken.

Gondolom, a hazai lakás bérlésének költségeivel mindenki tisztában van, hasonlóképpen történik, mint külföldön, azért a rend kedvéért nem árt még egyszer megemlíteni: rendszerint 1 havi bérleti díjat és 2 havi bérleti díjnak megfelelő kauciót kérnek előre, ezen felül a havi rezsiköltségek is a bérlőt terhelik.

A lakásbérlés ingatlan kezelővel (aki a tulajdonost képviseli) vagy közvetlenül a tulajdonossal történik. Mind a bérbeadónak, mind a bérlőnek szüksége van a biztonságra, tehát bérleti szerződés aláírása kötelező, anélkül tilos belemenni a bérlésbe! Ha a szerződés két tanú aláírásával ellátott – azaz teljes bizonyító erejű okirat – vagy közjegyzői okirat, akkor azzal már a szállásadó külön aláírása nélkül is be lehet jelenteni a lakcímet a bérelt lakásba.

A közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés jelentősége egyébként többek között az, hogy a közokirat közvetlenül végrehajtható, tehát a benne foglalt kötelezettségek nemteljesítése esetén a feleknek nem kell bírósághoz fordulni és hosszú éveken keresztül pereskedni.

A lakás állapota

 

Sajnos Magyarországon sok bérbeadó lakás állapota és kinézete nincs arányban a bérleti díjjal, ezért a fenti szempontok mérlegelésén túl nézzük meg azt is, hogy az ingatlan van-e olyan állapotban, amit elvárunk?

Tiszta-e? Törődik-e a bérbeadó vagy tulajdonos a higiéniával, a renddel és a rendezettséggel? Gondoskodik-e arról, hogy a wc makulátlan legyen vagy a konyhai lefolyó ne legyen eldugulva? Odafigyel-e arra, hogy a lakás tiszta és rendezett legyen, amikor fogad téged?

Ha gépesítettnek hirdeti és annak megfelelő díjat kér el, valóban megvannak-e a gépek, berendezések a lakásban, és azok működnek-e? Ha nem, igenis tedd szóvá, hogy pótolják vagy kérj engedményt a bérleti díjból!

Vannak-e a lakásnak olyan extra adottságai, amik a kényelmedet szolgálják? Gondolok itt például egy üres földszinti bicikli tárolóra, ahova beteheted a kerékpárodat, hogy ne kelljen az értékes bringát minden nap többször felcipelned az emeletre…vagy egy kellemes erkélyre, ahol a reggeli ébresztő kávédat a kelő nap fényében fogyaszthatod el?

Sokszor kikötik a szerződésben, hogy a tulajdonos engedélye nélkül nem lehet a falakat fúrni. Érdemes még az elején tisztázni, hogy mit szabad csinálni a lakással és mit nem…

Ha bútorozottként kínálják, vajon valóban van-e minden helyiségben bútor vagy még neked kell néhányat megvásárolni? Ha nem bútorozott, látod-e az üres lakásban, hogy milyen és mekkora bútorok fognak elférni? Van-e időd beszerezni a hiányzó tárgyakat?

Szeretnél-e foglalkozni a bútorok átrendezésével, hogy a berendezés kényelmes, szellős és vonzó legyen, ahol jól érzed magad? Ha a bérbeadó nem emelte ki a lakás előnyeit, te észreveszed-e, ha van ilyen vagy rábízod egy szakemberre, aki kiadó vagy eladó lakásokból hozza ki a maximumot, a megbízója igényei szerint?

Ha szeretnél segítséget kapni a kiszemelt lakás otthonossá varázslásához, keress meg és segítek! Akkor is, ha még nem vetted ki és tanácsot szeretnél kérni, de akkor sem késő, ha már bérbe vetted és akkor vágysz egy kis támogatásra!

Balatoni Ildikó vagyok, a Marsala Home Staging alapítója és tulajdonosa és szívesen segítek neked, ha bérelt lakásodból a Te igényeidhez és vágyaidhoz leginkább illő otthont szeretnél!

https://www.facebook.com/marsalahomestaging/

A témához kapcsolódó korábbi cikkeimet az Ingatlan rovatban találhatod.

 

Balatoni Ildikó

 

Olcsó és biztonságos pénzküldési lehetőséget keresel külföld és Magyarország között? Ezt Neked találták ki: Így utalj pénzt haza vagy külföldre, olcsón és biztonságosan